شهر اهواز در نوزدهم دی ماه سال 1359 چهار بار هدف توپخانه دوربرد دشمنان اسلام قرار گرفت.
خبرنگار خبرگزاری پارس از اهواز گزارش داد در ساعت 10:40 و 12:50 دقیقه گلولههای سمی و آتشزا ذو ناحیه مسکونی در اهواز را هدف قرار دادند.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 36
به کارگیری سلاح شیمیایی برای اولین بار در عملیات خیبر توسط دشمن صورت گرفت. عراق به دلیل نگرانی از نتایج عملیات برای نخستین بار نوعی از سلاحهای شیمیایی محصول کارخانه سامره به نام گاز خردل را با استفاده از هلیکوپترهای ساخت شوروی و فرانسه، به کار گرفت .
پیش از این عراق در عملیات والفجر 2 در منطقه حاج عمران به صورت محدود از سلاحهای شیمیایی استفاده کرده بود. شورای امنیت سازمان ملل در واکنش به این اقدام در دهم فروردین ماه سال 1363 با صدور بیانیهای استفاده از گازهای سمی را محکوم کرد. اما عراق بیتوجه به بیانیه سازمان ملل در عملیات بدر در طول پنج روز از تاریخ 22/12/1363 تا 27/12/1363 بیش از سی مورد انواع سلاح شیمیایی را مورد استفاده قرار داد.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 137
دکتر علیاکبر مشفق استاد دانشکده پزشکی! ساخت قرص «هالوژن» که قدرت بسیار زیادی در تصفیه آب از میکروب دارد در پنج شماره ثبتی در کشور سوییس و در شهر برن در دفتر ثبت بینالمللی اختراعات مواد شیمیایی جدید به نام جمهوری اسلامی ایران اختراعش را ثبت نمود.
این قرص قویتر از نوع خارجی آن عمل میکند. این آنتیبیوتیک به صورت پماد برای سوختگیهای ناشی از جراحات شیمیایی و گازهای تاول زا بسیار مفید است.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 139
در قطعنامه 598 شورای امنیت، برای نخستین بار نقض صلح را به موجب ماده 39 منشور سازمان ملل احراز کرد و برای محدود کردن درگیری، قطعنامه خود را در قالب فصل هفتم منشور قرار داد تا عزم شورا را برای دخالت عملی و انجام دادن نقش فعال در ختم جنگ و خارج از توصیههای متداول برای حل و فصل اختلافات به طریق سیاسی نشان دهد.
شورای امنیت برای رسیدن به هدف خود در استقرار صلح و امنیت در منطقه خلیج فارس برخلاف قطعنامههای قبلی نشان داد که عزم راسخی در استفاده از هردو اهرم ترغیب و تشویق و نیز تهدید و اجبار در سطح گسترده دارد.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 252
اولین اجلاس کمیته دائمی همکاریهای اقتصادی و تجاری وابسته به کنفرانس اسلامی، 25 آبان ماه سال 1363 در استانبول با سخنان کنعان اوران پایان یافت.
در آخرین ساعات این کنفرانس که پنج روز به طول انجامید، وزیر تجارت اردن طرح صلحی بین ایران و عراق را در قطعنامه گنجاند که نماینده ایران نپذیرفت و «اوزال» که ریاست جلسه را بر عهده داشت اعلام نمود:«این نشست جای طرح این گونه مسائل نیست و خارج از دستور کار بود و نمیتوان آن را در قطعنامه گنجانید...».
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 194
عمان از 25 تا 27 نوامبر 1980 میزبان سران عرب بود، موضوع جنگ ایران و عراق در برنامه کار این اجلاس بود، که با تحریم گسترده ای رو به رو شد و کشورهای سوریه، لیبی، الجزایر، یمن جنوبی و سازمان آزادی بخش فلسطین آن را تحریم کردند.
در این اجلاس هیچگونه تصمیمگیری قابل ذکری اتخاذ نشد ،این دهمین اجلاس اتحادیه عرب بود.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 190
اولین مرجع تقلید که اجازه مصرف و استفاده از ثلث (یک سوم) از سهم امام در جبهههای نبرد حق علیه باطل را داد مرحوم آیتاللهالعظمی حاج محمدرضا گلپایگانی (ره) بود.
با وجودیکه برخی از مراجع دیگر چنین اجازهای را ندادند، اما ایشان به منظور تقویت جبهه های نبرد و حمایت از رزمندگان اسلام چنین اجازهای را صادر کرد و روزنامه کیهان در شماره 11102 آن را با خط درشت نوشت و ملت مسلمان را از این موضوع آگاه ساخت.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 73
اولین اثر در خصوص آزادگان، داستان کوتاه اسیران، نوشته محمد خلیل زاده بود، که در سال 1366 در مجموعه داستان «قهرمانان جنگ» به چاپ رسید.
این اثر از کتابهای کودک در زمینه دفاع مقدس است.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 166
امکان غافلگیری دشمن در سال سوم جنگ بدون ابتکار عمل نظامی فراهم نمیشد و توجه به این مساله نخستین بار پس از عملیات رمضان برای فرماندهی سپاه حاصل شد.منطقه هور برای نخستین بار به عنوان منطقه عملیاتی مورد توجه قرار گرفت.
با تغییر زمین منطقه عملیات از خشکی به آب با ویژگیهای «هور» از جمله وجود آبراههای مختلف و امکان استتار در نیزارها این امیدوارری به وجود آمد که با غافلگیری امکان غلبه فراهم شود و عملیات خیبر در سوم اسفندماه سال 62 در منطقه هورالهویزه آغاز شد.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 210
در ماه مه 1980 (اردیبهشت 1359) اولین آتشبار سنگین توپخانه عراق به سوی مرزهای جمهوری اسلامی ایران به حرکت درآمد.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 36
با توجه به این اصل که پشتیبانی آتش، نقش اساسی و تعیین کنندهای در عملیات مختلف داشته است، سردار شهید حسن شفیع زاده با وقوف کامل به اهمیت این اصل، در زمانی که افق دید بسیاری از مسئولین و فرماندهان از خمپاره فراتر نرفته بود، به فکر تشکیل اولین آتشبارهای توپخانه با استفاده از توپهای غنیمتی پرداخته و در عملیات بیت المقدس مسئولیت هماهنگی پشتیبانی آتش در یکی از قرارگاههای عمده را بر عهده گرفت و با موفقیت به انجام رسانید.
او قبضه توپهای غنیمتی را در قالب گردانهای مستقل به سرعت سازماندهی نمود و اکثر قریب به اتفاق آن را در عملیات رمضان شرکت داد؛ اوج شکوفایی تلاشهای شهید در عملیات والفجر 8 ظهور پیدا کرد.
منبع: کتاب اولین های دفاع مقدس - صفحه: 126